Pekiti Tirsia – Alphabito

Alpahbito este un set de combinatii din Pekiti Tirsia in care varful bastonului se misca pe traiectorii ce seamana cu literele alfabetului.

Din punct de vedere istoric aceasta idee nu e noua. Din cele mai vechi timpuri, practicantii de arte martiale au cautat metode de a codifica si de a clasifica combinatiile de lupta (in special in scopul de a nu le uita si de a usura comunicarea). Atat in China cat si in Japonia sau Corea existau scoli de arte martiale in care se imitau sistemele locale de scriere folosind armele. Filipinele nu au ffacut exceptie, unii practicanti utilizand ca modalitate de executie literele unui vechi sistem local de scriere. Acesta se numea Alibata, avea 17 litere si arata ca in fotografia de mai jos:

Un episod interesant este momentul adoptarii oficiale a acestui capitol in curriculumul de Pekiti Tirsia si a fost relatat de un martor ocular (Eric “Top Dog ” Knaus):

In 1981 Tuhon Leo Haje impreuna cu Eric Knaus participau la un seminar multisistem in Los Angeles. Acolo, unul dintre participanti a mentionat fugitiv termenul Alphabito (de care Eric Knaus nu auzise, desi era un practicant avansat). La sfarsitul seminarului, Eric l-a intrebat pe Tuhon Gaje daca in Pekiti Tirsia exista acest lucru.

Eric “Top Dog” Knaus

Leo Gaje a raspuns, foarte sigur pe sine, “Evident!”

In treacat fie spus, Tuhon Gaje a avut permanent in public o parere foarte buna despre sistemul sau de lupta, fiind perfect convins ca este complet si acopera toate aspectele unui conflict (psihologic, fizic, in distanta mare, media si mica, cu arme sau fara).

In liftul cu care coborau insa, Eric a vazut cu coada ochiului cum Leo Gaje schita niste miscari abia perceptibile cu varful degetului. Ajunsi in parcare, Tuhon Gaje a scos betele si a demonstrat pe loc “Alphabito” din Pekiti Tirsia.

Intr-o convorbire personala pe care am avut-o cu Eric Knaus, acesta mi-a spus ca este pana in ziua de azi convins ca Leo Gaje a “inventat” pe parcursul acelei calatorii cu liftul Alphabito.

Dupa cum am aratat anterior, nu este ceva inventat de la 0, conceptul exista de multa vreme. Este insa vorba despre geniul pedagogic, claritatea si coerenta explicatiilor specifice lui Leo Gaje care fac diferenta.

Tuhon Leo Gaje

Leo Gaje a fost mereu criptic si evaziv cu privire la ce si de la cine a invatat. Intr-o anumita ocazie l-am auzind declarand ca Alphabito este in pozitia familiei sale de mai multe generatii. Chiar daca ar fi fost asa (lucru de care personal ma indoiesc), atunci ar fi fost probabil folosit alfabetul traditional Alibata. Or, Alphabito, asa cum exista el astazi (si cum i-a fost demonstrat lui Eric Knaus intr-o parcare in 1981) foloseste cele 26 de litere ale alfabetului latin, utilizate in limba engleza. Oricare ar fi originea, este un exercitiu de antrenament foarte bun, a carui valoare a fost apreciata de multi practicanti.

Asa cum am mentionat anterior, din punct de vedere descriptiv, combinatiile din Alphabito imita literele alfabetului.

Din punct de vedere conceptual insa, ele se adreseaza in special mainii stangi a adversarului.

Alphabito nu este un capitol pentru incepatori. Pana la acest nivel, practicantii au la dispozitie deja mai multe strategii pentru mana dreapta a adversarului (cea care tine arma). Alphabito contine combinatii cu ajutorul carora este neutralizata mana stanga (fie ca e libera, fie ca tine un cutit- in cazul Espada y Daga).

Inainte de a trece la demonstratia efectiva a elementelor ce constituie Alphabito, un scurt comentariu despre acuratetea literelor: in mare varful bastonului schiteaza litera respectiva. Trebuie luat in calcul ca litera poate fi in pozitie standard, inversata (in oglinda), orizontala etc.

Dupa ce sunt invatate cele 26 de litere, practicantii avansati le integreaza si le antreneaza intensiv in cuvinte cu incarcatura simbolica. Cateva exemple anecdotice: Tuhon Gaje folosea KILL, Eric Kanus prefera FIGHT, Marc Deny – DOG.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *