Eskrima de Campo

Eskrima de Campo  1-2-3 Orihinal este un stil de lupta cu batul dezvoltat de maestrul Jose Caballero in perioada urmatoare celui de al doilea razboi mondial. Este un stil simplu si direct, curriculumul tehnic fiind foarte redus. Jose Caballero a fost toata viata fidel principiului conform caruia ce e complicat nu functioneaza in lupta  si prin urmare toate tehnicile sunt foarte simple. Dupa un numar de repetari insa si cu un cadru de antrenament potrivit ele devin redutabile. Principala arma folosita este un bat din  lemn dur cu lungimea de 70-75 de cm.
Artele martiale filipineze se impart in 3 categorii in functie de distanta pe care o prefera in lupta. Exista stiluri de distanta mare, de distanta medie si de distanta mica. Eskrima de Campo este un exemplu ilustrativ pentru stilurile de distanta mare.
Numele stilului vine de la numarul de miscari pe care Jose Caballero le folosea pentru a invinge un adversar. Un- il oprea, dos il dezarma si tres termina lupta. Din cauza distantei mari de lupta mana libera se foloseste extrem de putin. Atacurile cu batul sunt concentrate asupra tintei celei mai apropiate (de obicei mana inarmata a adversarului dar poate fi si piciorul avansat sau mana libera). Spre deosebire de alte sisteme nu exista dezarmari elaborate deorece Jose Caballero nu credea in ele. Acestea pot fi utile in demonstratii pentru valoarea lor estetica dar intr-o lupta cu un adversar necooperant sunt utopice.  Toate tehnicile si combinatiile sunt executate cu forta si viteza maxima.
Din considerente didactice si pentru usurarea procesului invatarii antrenamentul este structurat in jurul a 7 tipuri de lovituri. Aceasta este o metoda ubicua in artele martiale filipineze si provine din scrima europeana. Cele 7 moduri de  a lovi (impreuna cu tintele aferente) sunt dupa cum urmeaza:
1. lovitura descendenta spre cap si partea dreapta.
2. lovitura ascendenta din partea stanga
3. lovitura ascendenta din partea dreapta
4. lovitura descendenta spre cap din partea stanga
5 intepatura la nivelul abdomenului/ fetei
6. lovitura orizontala  din partea stanga
7. lovitura orizontala din partea dreapta
Aceste tipuri de lovituri se grupeaza in cateva combinatii dezvoltate de Jose Caballero. Aceste combinatii provin din experienta lui personala de lupta majoritatea sunt seturi de cate 3 ( cu trimitere din nou la numele stilului).
Un alt concept important este distanta de lupta. Jose Caballero considera (pe drept cuvant) ca in lupta trebuie mentinuta permanent o distanta optima pentru a putea dizolva atacurile adversarului si in acelasi timp pentru a putea lansa contraatacuri puternice. O distanta prea pare ofera un grad sporit de siguranta dar nu ofera posibilitatea de contraatac eficient. Invers, o distanta prea scurta comporta riscuri prea mari. Termenul filipinez pentru acest concept este antaw. Este inca vie in memoria studentilor sai capacitatea lui Jose Caballero de a se pozitiona doar cu cativa centimetri in afara razei de actiune a adversarilor sai. Deplasarile sunt scurte  si energice, foarte asemanatoare cu cele din boxul european.
Un rol deosebit de important joaca si vederea periferica. Adversarul este vazut ca un tot, fara focalizarea pe un anumit segment al corpului. Acest lucru permite practicantului mentinerea unui nivel de atentie ridicat, scazand riscul loviturilor prin surprindere.
Jose Caballero a murit in august 1987 la varsta de 80 de ani. Faptul ca in ultimii 50 de ani de viata nu a fost invins niciodata in luptele la care a luat parte reprezinta un argument destul de puternic pentru eficacitatea stilului pe care l-a fondat si promovat.