Sisteme de Eskrima

Eskrima, Kali sau Arnis sunt termeni generici pentru artele martiale filipineze si nu se refera la un sistem specific. Exista sute de metode de lupta cu si impotriva armelor albe provenite din Arhipelagul Filipinez. De multe ori aceste metode seamana din punct de vedere tehnic, ceea ce le diferentiaza este viziunea maestrului fondator si modul de antrenament.

In cadrul organizatiei noastre se practica Eskrima de Campo,  Pekiti Tirsia Kali, Lameco Eskrima, Ilustrisimo Kalis si Moderno Largos.

Toate aceste sisteme au legaturi intre ele, maestrii intemeietori s-au cunoscut intre ei si au un fond tehnic comun.

Caracteristic pentru sistemele filipineze de arte martiale este ca pun armele albe pe primul plan. Tot antrenamentul este centrat in jurul bastoanelor si armelor taioase (bete de diferite lungimi, macete, diverse tipuri de sabii).

Desi la suprafata par doar niste metode triviale de a lovi cu un bat respectiv de a  taia sau intepa cu cutitul, in profunzime este vorba de modalitati subtile de deplasare a corpului si de o intelegere deosebita a modului cum functioneaza un atac cu o arma alba.

Bâta (o creanga rupta dintr-un copac) a fost prima arma folosita de catre om. Cutitul pe de alta parte a fost cea mai periculoasa arma (la nivel individual).

Armele albe sunt de departe mult mai folosite in jafuri, talharii, omoruri sau tentative de omor decat armele de foc (cu atat mai mult in Romania unde posesia si uzul armelor de foc sunt reglementate prin lege in timp ce legislatia in privinta armelor albe este mult mai laxa).

Niciun un sistem de lupta existent in lume nu are raspunsuri sigure in caz de agresiune cu o arma. Eskrima nu face exceptie. Insa cunoscand foarte bine cum functioneaza o arma alba se pot identifica si punctele ei slabe. (nu exista nimc perfect in natura). Plecand de aici, printr-un proces de inginerie inversa s-au dezvoltat  procedee tehnice si s-au formulat principii care pot creste sansele in cazul unei agresiuni. Calitatea antrenamentul si timpul investit in practica determina rata de succes intr-o situatie de lupta.

Dezarmare din priza directa