Pekiti Tirsia Kali

Structura antrenamentului in Pekiti Tirsia Kali

 

Unul dintre lucrurile care a dus la raspandirea mondiala a sistemului Pekiti Tirsia a fost structura geniala de antrenament gandita de Leo Gaje.

Pedagog innascut, acesta a structurat tehnicile si principiile haotice (fenomen intalnit in toate artele martiale filipineze vechi) intr-o ordine logica astfel incat sa fie usor de transmis in contextul modului de antrenament occidental. El a realizat ca americanii si europenii se antreneaza in sali de 2-3 ori pe saptamana nu in fiecare noapte sub cocotieri ca filipinezii si a adaptat programele de antrenament in consecinta.

Exista cateva capitole mari (baston, cutit, doua bastoane, doua cutie, baston in mana dreapta si cutit in mana stanga, baston lung, ginunting (o sabie filipineza), arme flexibile si articulate, maini goale, tehnici cu pistolul sau pusca de asalt), fiecare cu nivele de incepatori, intermediari si avansati. Deoarece curriculumul tehnic este foarte vast, a devenit repede evident ca este dificil sa fie formati instructori capabili intr-o perioada de timp rezonabila. Prin urmare Leo Gaje a creat un set de tehnici (numit 64 de atacuri) ce contine intr-o forma condensata toate principiile si procedeele tehnice esentiale. Acesta se invata relativ repede (din experienta mea un seminar de weekend cu 10-12 ore de antrenament este de ajuns) si ofera practicantului arsenalul necesar pentru sparringul full contact. O precizare necesara: intr-un seminar se invata  setul de 64 de tehnici. Pentru a le stapani este insa nevoie de o perioada mai lunga de antrenament.

In acest set sunt codificate modalitatile de atac si blocaj cu bastonul, tinte posibile, deplasari, strategii de inchidere a distantei, tehnici articulare si exercitii de dezvoltare a fortei si preciziei. Este de fapt o forma prescurtata a unui capitol mai mare numit Doce Methodos (12 metode).

Acesta include in mod traditional urmatoarele elemente:

 1. Abecedario
 2. Apad na Paligid (Qutro Cantos)
 3. Payong
 4. Dakup y Punyo
 5. Tirsia Corto
 6. Tirsia Largo
 7. Sunkite
 8. Orassan
 9. Florete / Echekete
 10. Pekiti Disarma
 11. Pekiti- Pekiti
 12. Seguidas

Nivelurile avansate contin tehnici si principii numite Contradas, Recontras, Ofensa – Defensa, Alfabito, Numerada si Contra Tirsia Dubla Doz.

Leo Gaje a fost permanent interesat de rafinarea sistemului sau si a modificat, rearanjat si redenumit frecvent componentele de mai sus. Astazi transmisia tehnicilor se face in cadrul Tri-V Formula, Capsula methodica  si Pekadum trigo.

Tuhon Leo Gaje – fondatorul Pekiti Tirsia Kali