Pekiti Tirsia Kali – Contradas

Contradas se traduce prin contra si este un subcapitol din Pekiti Tirsia care se ocupa abordarea situatiei in care adversarul este mai puternic sau arma (bastonul) cu care loveste este mai grea. Din acest motiv sunt evitate blocajele directe (Pasugat) ci este utilizata preluarea atacului (Pasunod). In mod practic se loveste incheietura sau bastonul adversarului in aceeasi directie cu lovitura lui.

De-a lungul timpului Tuhon Leo Gaje a coregrafiat 3 seturi de Contradas, fiecare set continand cate 12 tehnici (simbolistica numerelor a jucat mereu un rol foarte important in transmiterea sistemului Pekiti Tirsia).

Primul set este axat pe diverse moduri de a prelua loviturile diagonale ascendente si descendente (X si reverse X).

Al doilea set utilizeaza principiile din primul set dar de data aceasta in contextul luptei cu mai multi adversari. Accentul se muta pe deplasari si pozitionari ale corpului.

Al treilea set de Contradas a fost conceput pentru situatia in care adversarul cunoaste tehnici si principii de Pekiti Tirsia (mai exact e familiarizat cu Seguida). Tuhon Gaje glumea la un moment dat ca acest set ajuta instructorii de Pekiti Tirsia sa nu piarda atunci cand fac sparring cu elevii.

Contradas este un principiu ce se poate aplica atat la baston (simplu sau dublu) cat si la arme taioase. Exista Contradas cu cutitul, maceta, Espada y Daga si chiar cu bastonul lung (Sibat).

In clipul de mai jos se poate vedea o demonstratie cu arme foarte ascutite sustinuta de Tuhon Leo Gaje si Tim Waid in care este reliefat conceptul Contradas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *