Ilustrisimo Kalis

Ilustrisimo Kalis este stilul personal de lupta al maestrului Antonio Ilustrisimo. Provenind dintr-o familie cu indelungate traditii martiale si mistice, Antonio Ilustrisimo a fost un practicant exceptional ce a sistematizat metodele de lupta transmise din generatie in generatie cristalizand un stil foarte direct si eficace dar nu lipsit de o oarecare estetica.

Nascut in 1904, Antonio Ilustrisimo a dus o viata nelinistita si a avut meserii diverse (printre altele a fost marinar, paznic, negustor). A calatorit mult si a fost pus des in situatia sa se apere fizic cand a fost atacat dar nu a ocolit nici provocarile la lupta (mai mult sau mai putin prietenesti). Bagajul tehnic mostenit din familie l-a imbogatit permanent cu experiente personale extrase din numeroasele confruntari in care a fost implicat. Arma lui preferata era barongul (un fel de sabie cu lama lata si varful ascutit) dar  se descurca foarte bine cu fara arme. Practic a inteles ca metodele de lupta au la baza o anumita mecanica a corpului si aceasta functioneaza indiferent daca in mana este tinuta o arma sau nu.

Maestrul Antonio Ilustrisimo (decedat in 1997) nu a intentionat niciodata sa predea sistemul sau de lupta (il considera ceva foarte intim si care nu trebuie aratat sau predat altora) dar la batranete a fost convins de cativa practicanti pasionati (Edgar Sulite, Yuli Romo, Cristopher Ricketts, Tony Diego si Ray Galang). Prin intermediul lor Ilustrisimo Kalis s-a raspandit in lume, fiind astazi unul dintre cele mai respectate sisteme de arte martiale filipineze.