Nivelul 1

Nivelul 1

Salutul

In Eskrima  ceremonialul este minim. Exista o unica forma de salut intre partenerii de antrenament (la inceputul si finalul  fiecarui exercitiu precum si cand unul dintre ei il loveste pe celalalt din greseala). Acesta se executa in felul urmator: mana dreapta (in care se tine arma) se duce in stanga pieptului si il atinge cu capatul bastonului (Punyo). Bastonul este orientat oblic in sus. Simultan se executa o foarte mica inclinare din bust (nu din cap). In niciun moment partenerul nu este scapat din ochi.

Exista si un salut adresat instructorului (executat in general la inceputul si sfarsitul sesiunii de antrenament). Mana cu bastonul este asezata cu spatele pumnului pe frunte (varful armei este orientat in jos). Apoi bastonul se intoarce cu varful in sus, capatul bastonului (Punyo) este asezat pe piept in partea stanga si se executa o inclinare usoara.

Instructorul saluta doar atingand cu Punyo pieptul.

Atingerea pieptului (in dreptul inimii) semnifica sinceritate. Atingerea fruntii in fata unui grad superior inseamna dorinta de a invata si denota respect pentru cineva mai experimentat

In majoritatea artelor martiale filipineze  instructorul poarta titlul de Guro. Este considerat o totala lipsa de respect ca un instructor sa fie strigat utilizand prenumele (daca el in prealabil nu a dat explicit aceasta permisiune). Acest lucru are putin de-a face cu orgoliul instructorului si mai mult cu disciplina de antrenament.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One Reply to “Nivelul 1”

Comments are closed.