Conceptul de sabloane vitale in Sayoc Kali

Sayoc Kali este unul dintre cele mai evoluate sisteme de lupta cu cutitul (asa cum am aratat aici). Una dintre metodele de antrenament folosite (si care diferentiaza aceasta scoala de alte metode de lupta cu armele albe) este sistematizarea unor exercitii de antrenament numite sabloane vitale (vital templates in terminologia oficiala).

Ideea din spatele lor este ca miscarile trebuiesc automatizate,  dar nu oricum, ci exact impotriva reactiilor naturale ale adversarului.

Sabloanele vitale au fost construite dupa numeroase studii si analize, coroborate cu cunostinte aprofundate de anatomie, fiziologie si psihologie a conflictului fizic.

Exista numeroase astfel de exercitii, printre cele mai importante se numara 3 of 9, 4 of 12,  4 of 9.   Metoda de invatare este graduala, initial se studiaza componenta  ofensiva (cu cutitul in mana dominanta – de obicei in dreapta), apoi se invata reactiile celui care se apara, ulterior se adauga un cutit in mana non- dominanta (atat la atacator cat si la cel care se apara). Evident ca nimeni nu lupta cu cate un cutit in fiecare mana insa aceasta metodologie permite instalarea unor reactii corecte relativ repede dar si pozitionarea corecta a mainilor (cutitul orienteaza mana in mod corect).

Sayoc Kali este deseori criticata din punct de vedere al metodelor de promovare folosite dar foarte rar din punct de vedere tehnic.

Doua persoane in ale caror pareri am personal maxima incredere au avut cuvinte de lauda despre Sayoc Kali:

Pe o scala de la 1 la 10 Sayoc Kali este fara doar si poate 10.

Dan Inosanto

Imi parau ca am inceput studiul Sayoc Kali atat de tarziu, imi pare bine totusi ca am facut acest pas.  Sayoc Kali a dus tehnologia luptei cu cutitul la un nivel despre care nu multi stiu ca exista, cu atat mai putin sa il stapaneasca.

Marc Deny, Dog Brothers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *