Balintawak Eskrima este un stil de lupta cu batul fondat in anii ’50 in Cebu (Filipine) de catre Venancio ”Anciong” Bacon. Numele sistemului vine de la numele strazii pe care se afla scoala lui Bacon – ”Balintawak Street  Self Defense Club”.

Metoda lui de predare era foarte directa si ”traditionala”:incepatorului i se punea un bat in mana, ii era aratata postura de garda, apoi era atacat si trebuia sa se apere cum voia si putea.

Atunci cand era lovit, i se arata cum sa se apere de acea lovitura.

Tehnici mai complexe erau introduse tot in aceeasi maniera.

Jose Villasin – unul dintre elevii cei mai apropiati lui V. Bacon – a sistematizat metoda de transmisie prin creearea grupurilor, usurand astfel predarea si facand mai clara progresia.

Unii dintre ceilalti elevi ai lui Bacon au aderat la sistemul de grupuri, altii au pastrat metoda traditionala.

Curriculum-ul modern consta in: 12 lovituri de baza, aparare si contraatac,sistemul de grupuri, tehnici cu ”capatul scurt” al batului(punyo), dezarmari, tehnici semi-avansate si tehnici avansate.

In curriculum-ul traditional se enumera: abecedario, seguidas, corraidas si cuentada.

 

In prezent exista mai multe ramuri si variatiuni ale sistemului Balintawak, in toate insa se regasesc aceleasi principii de viteza, fluiditate, coordonare, echilibru si forta.

Elevii remarcabili ai fondatorului ”Anciong” Bacon au fost:  Timoteo Maranga,

 Jose Villasin, Delfin Lopez, Teofilo Velez, Bobby Taboada, Teodoro si Sam Buot.

Cei mai cunoscuti instructori si promotori  ai sistemului in zilele noastre sunt:

Bobby Taboada, Nick Elizar, Teddy si Sam Buot, Sergio Arcel, Nene Gaabucayan, Crispulo Attilo, Bobby Tabimina,  Chito, Eddie si Monnie Velez.